Lojistik yönetimi hemen hemen her endüstride işleyen bir süreç. Lojistik yönetiminin amacı, projelerin yaşam döngülerinin, tedarik zincirlerinin ve bütün bunların sonucunda ortaya en verimli sonuçların çıkmasını sağlamak. Günümüzde işletmeler daha karmaşık hale geldikçe ve küresel pazara yayıldıkça, eskiden işletme lojistiği olarak ifade edilen bu süreç artık tedarik zinciri lojistiğine dönüştü. Peki, tedarik zinciri ile lojistik arasındaki ilişki nedir? Gelin tanımlamalardan başlayarak biraz detaylara inelim.
Genelde tedarik zinciri yönetimi ile lojistik yönetimi sıkça karıştırılıyor, oysa bunlar iç içe geçmiş iki süreç. Tedarik zinciri yönetimi, menşe noktasından son tüketiciye ulaşana kadar depolama, mal, hizmet ve ilgili bilgilerin verimli akışını planlar, uygular ve kontrol eder. Bu sayede müşterilerin ihtiyaç ve beklentileri karşılanmış olur. Lojistik yönetimi ise, bu büyük planlamanın bir alt kümesi ve en kritik bölümlerinden biri.
Birbirini tamamlayan iki süreç
Tedarik zinciri, mal ve hizmetlerin üretimi veya dağıtımında sırayla yer alan bir işletmeler ağıdır. Tedarik zincirinde birden fazla işletmenin dahil olduğu bir süreç yönetimi söz konusu: talep ve sipariş yönetimi, satın alma, planlama, üretim, envanter/stok yönetimi, depo yönetimi, sevkiyat/taşıma.
Buna karşılık lojistik, tek bir şirket bünyesinde mal ve hizmetlerin hareketiyle ilgilidir. Yani, bir işletmenin aldığı ve dahili olarak yönettiği malzeme ve malların hareketi ve bu malları bir müşteriye ne zaman ve ne şekilde taşıdığıdır. Kısacası, tedarik zinciri çok işletmeli bir süreç iken lojistik genellikle tek bir işletmenin konusudur ve operasyonel verimlilik açısından bir tedarikçiyle çalışılması gerekiyorsa tüm süreçleri bir çatı altında toplayan bir lojistik hizmet sağlayıcıyla çalışmakta fayda var.
Lojistik yönetimi iki yönlüdür
İşletmelerde lojistik yönetimi iki yönlüdür: işletme içi işlemler için işletmeye gelen lojistik ve işletmeden tüketim ve/veya satış noktasına giden lojistik. Tedarik zincirinin en kritik bileşenlerinden biri olan lojistikte yöneticiler envanter yönetimi, satın alma, nakliye, depolama, tüm süreçlerin organizasyonu ve planlamasına odaklanmak durumundadır.
Lojistiğin bir işletmedeki rolüne ilişkin detaylar için Lojistiğin rolü başlıklı blog yazımıza göz atın!
Lojistik yönetimi, tedarik zincirinin tam da kalbinde yer alıyor. Gelen ve giden lojistik diye ifade edilen tüm süreçlerde esas olan tedarik zincirinin kesintiye uğramadan, tam da planlandığı şekilde ilerlemesini sağlamaktır. Lojistik süreçlerde yaşanabilecek bir aksaklık, son derece detaylı bir planlama gerektiren tedarik zincirinde dalga etkisi yaratarak büyüyebilir ve zaman ve maliyet zararlarına neden olabilir. Bu nedenle, birbirini tamamlayan bu iki sürecin kesintisiz, sorunsuz ve tam zamanında ilerleyebilmesi için ekiplerin işbirliği içerisinde çalışması gerekiyor. Tüm süreçlerin bir saat gibi işlemesi verimlilik açısından son derece kritik. Henüz okumadıysanız Lojistiğin temelleri başlıklı blog yazımızı mutlaka okuyun!